OHJELMISTO         INFO         SAAVUTETTAVUUS         PALAUTE         GALLERIA 

Tarinoita ihmisyydestä


Aika: La 30.11. klo 12 (86 min)
Esityspaikka: Kaupunkiolohuone - Isokarhun 2. kerros
Maksuton

Inhimillisiä tarinoita dokkaristien silmin

Millaista on dokumenttielokuva? Millaisia erilaisia puolia maailmasta se voi tuoda näkyviin? Dokumentaristit nostavat keskusteluun havaintoja ihmisyydestä. Asioihin ei ole aina suoraviivaisia ratkaisuja, mutta dokumenttielokuva voi valottaa syitä asioiden takana. Miisa Korkiamäki on elokuva ja TV -linjalta valmistunut medianomi, joka on omissa töissään erikoistunut dokumenttielokuvaan. Hän toimii kolmatta kautta Suomen Dokumenttikillan hallituksessa. Lyhytelokuvasarjan tarkoitus on esitellä dokumenttielokuvaa taidemuotona.


Sijainen (1989)

Sijainen on elokuva lapsuuden pitkistä varjoista. Ohjaaja Antti Peippo on valinnut äärimmäisen henkilökohtaisen otteen tehdessään elokuvaa viimeisinä elinvuosinaan. Ohjaaja purkaa elokuvassa vaikeaa äitisuhdettaan, mutta onnistuu samalla raapaisemaan pintaa koko kansakunnan vaiettujen tunteiden päältä. Kenen sijaisuuden kukakin on saanut kannettavakseen?

Antti Peippo (1934-1989) oli suomalainen elokuvaohjaaja ja elokuvaaja. Hänet muistetaan erityisesti yhteistyöstään Risto Jarvan kanssa. Peippo tunnetaan myös innovatiivisista lyhytelokuvistaan. Hänen uransa merkittävin teos on Sijainen (1989), joka suosiossaan täytti elokuvasalit jo ilmestyessään. Sijainen on suomalaisen subjektiivisen dokumenttielokuvan merkkiteos.

24 min 9 sek


Vuosien päässä on paikka (2024)

Pohjoiskarjalaisen maaseutuyhteisön jäljellä olevat jäsenet jakavat hetken nuotion äärellä. Rajat valon ja varjon, nykyhetken ja menneisyyden välillä alkavat häilyä. Vuosien päässä on paikka antaa tilan muistamisen pohdinnalle virran viedessä meitä yhä vain eteenpäin.

Mikael Rutkiewicz (s. 1990) on elokuvantekijä, joka opiskelee dokumentaarista elokuvaa Aalto-yliopistossa. Vuosien päässä on paikka on hänen debyyttielokuvansa. Rutkiewiczin puolalainen ja itäsuomalainen perhetausta on saanut hänet pohtimaan paikallisen identiteetin monimutkaisuuksia, kuten juurettomuutta sekä jäämisen tai lähtemisen kysymystä. Lisäksi hän on kiinnostunut unelmien, muistojen ja elämän syklisyyden teemoista.

19 min 10 sek


Toivola (2016)

Puolituntinen dokumenttielokuva Toivola kertoo pienen itäsuomalaisen maitotilan viimeisestä vuodesta, ennen kuin karja laitetaan pois ja navetan ovet sulkeutuvat lopullisesti. Ohjaaja Kaisa Astikainen on taltioinut dokumentissaan omien vanhempiensa työtä ja karjatilan päivittäistä elämää. Samalla elokuva on kertomus sukupolvien työn ja perinteen ketjun katkeamisesta Toivolan tilalla.

Toivola sai ensi-iltansa tammikuussa 2016 Docpoint-festivaalilla. Saman vuoden maaliskuussa se voitti Tampereen Elokuvajuhlilla parhaan opiskelijaelokuvan palkinnon. 

Elokuva on esitetty lukuisilla kotimaisilla ja ulkomaisella elokuvafestivaaleilla (mm. Odense International Film Festival, Nordisk Panorama, Encounters Short Film Festival, Nordic Film Days Lübeck, American Documentary Film Festival, Hot Docs), ja se on voittanut palkinnot Hanoi International Film Festivalilla Vietnamissa, ja UK Film Festivalilla Iso-Britanniassa.

Toivola vastaanotti Valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunnan myöntämän Elokuvataiteen laatutuen 2017.

30 min 18 sek


Me kolme (2023)

Me kolme kutsuu sinut mukaan yökylään! Elokuva on intiimi kuvaus kolmen nuoren naisen ystävyydestä.

Elokuvan idea lähti oivalluksesta siitä, että elämässä tärkeintähän ovat matkan aikana kohdatut ihmiset ja heidän jättämänsä jälki.

Me kolme ikuistaa nuo arkiset hetket ystävien seurassa, joiden merkitystä ei välttämättä aina muista arvostaa. Lopputulos on vilpittömän aito ja kaunis kuvaus ystävyydestä, joka ei jää vellomaan paikoilleen vaikeista asioista huolimatta.

Miisa Korkiamäki on elokuva- ja TV-tuotannosta valmistunut medianomi (AMK), joka on työskennellyt erityisesti dokumenttielokuvien tuotannoissa. Me kolme on Korkiamäen ensimmäinen dokumenttiohjaus.

12 min 22 sek






Yhteistyössä: